Informasjon om akrylater

Ved bruk av gellakk, inkludert builder gels og akrylgels, er det alltid viktig å være oppmerksom på risikoen som følger med produkter som inneholder akrylater.

Vi i Nailster gjør en stor innsats for å minimere risikoen for deg som forbruker. Det er foreløpig ikke mulig å lage gellakk helt uten akrylater, men vi har utviklet vår gellakk med hensikt å minimere denne risikoen mest mulig.

Gellakk er et produkt som har eksistert i flere tiår, og har de siste årene blitt mer tilgjengelig for private forbrukere. Som følge av dette er det innført lovgivning rundt bruk av spesifikke ingredienser som kun kan brukes av profesjonelle. Dette skyldes at ingrediensene i seg selv ikke er farlige når de brukes korrekt, men private forbrukere har ikke alltid de samme ferdighetene eller presisjonen som profesjonelle negleteknikere. Risikoen for å utvikle allergi oppstår når de uhærdede produktene trenger gjennom huden. Akrylatene opptas ikke gjennom neglesengen i hærdet tilstand.


Er Nailsters produkter lovlige?

Ja, alle våre produkter oppfyller alle danske og EU-lovgivninger. Våre produkter inneholder heller ingen av ingrediensene som kun er anbefalt for profesjonell bruk.

I Danmark er kosmetiske produkter regulert under EU-lovgivningen, spesifikt gjennom EU-forordningen om kosmetiske produkter. Vi følger alltid med på oppdateringer og anbefalinger fra EU etter hvert som vi stadig blir bedre til å forske på ingredienser.

Alle våre ingredienser er derfor godkjent av EU som sikre til bruk i kosmetiske produkter.

Utover bare å oppfylle lovgivningen gjør vi hos Nailster alltid en ekstra innsats for å redusere risikoen for allergi. Både gjennom produktutvikling, men også i informasjonen og guidene som følger med våre produkter.

 

Hvordan er produktene testet?

Først og fremst bruker vi kun stoffer som er testet og godkjent av EU til bruk i kosmetiske produkter.

Alle våre produkter blir dermatologisk testet for å ikke gi noen irritasjoner.

Det skal nevnes at både EU-testene som er gjort, og de dermatologiske testene vi gjør, er testet ut fra korrekt bruk. Derfor må man være oppmerksom på bruken av produktene.

I tillegg gjennomfører vi løpende kontrolltester i samarbeid med Teknologisk Institut og Altox, for å sikre at våre produkter inneholder de korrekte konsentrasjonene av de stoffene som er angitt i vår ingrediensliste og sikkerhetsdatablader. Disse testene er svært viktige, da undersøkelser av gellakkmarkedet har vist at man ikke alltid kan stole på det som står på emballasjen. Det garanterer vi hos Nailster.

 

Hvilke akrylater er sikre å bruke?

Akrylater er en bred familie av stoffer som kommer i mange forskjellige former. En primær faktor for om et akrylat er sikkert å bruke, er hvor biotilgjengelig akrylatet er. Jo mer biotilgjengelig stoffet er, jo større er risikoen for hudirritasjoner og allergiske reaksjoner.

Mindre molekyler opptas lettere gjennom huden enn større molekyler. Derfor er et stoff som “PEG-15 Trimethylolpropane Triacrylate” et sikkert stoff, mens “Trimethylolpropane Triacrylate” er et stoff som er klassifisert som usikkert. Les mer om Trimethylolpropane Triacrylate her.

 

Hvilke akrylater kan være allergifremkallende?

Det finnes flere akrylater som er kjent for å være svært allergifremkallende.

  • Methylmethacrylat (MMA)
  • Hydroxyethylmethacrylat (HEMA)
  • Di-Hydroxyethyl Methacrylate (Di-HEMA)

Disse stoffene har de siste årene blitt ulovlige, og kan derfor ikke lenger selges til private i EU ifølge kosmetikkforordningen. Vi bruker ikke disse stoffene i våre produkter.

I tillegg finnes det noen mildere akrylater som brukes i gellakk i stedet, for eksempel:

  • Hydroxypropyl Methacrylat (HPMA)
  • Ethyl Methacrylat (EMA)
  • Acryloyl Morpholine (ACMO)

Selv om disse stoffene brukes i mange forskjellige gellakker, er det viktig å være oppmerksom på konsentrasjonen av dem i produktene, da en høyere konsentrasjon også skaper en høyere risiko for allergi.

Vi bruker alltid disse stoffene i minst mulige konsentrasjon for å redusere risikoen for allergi. HPMA, som er det reaktive akrylatet i vår gellakk, bruker vi alltid i en konsentrasjon på under 20 %.

Hovedingrediensen i vår gellakk er “Urethane Acrylate” og “PEG-15 Trimethylolpropane Triacrylate”. Begge stoffene er store molekyler med svært lav biotilgjengelighet, noe som gjør dem veldig sikre å bruke i gellakk.

 

Hva kan jeg selv gjøre for å unngå allergi?

Da allergi ofte oppstår som et resultat av uhærdede reaktive akrylater som kommer i kontakt med huden, er det viktigste at du er oppmerksom på å ikke treffe huden.

Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, spesielt som nybegynner. Her er det heldigvis gode råd å hente i vårt guideunivers. Vi vil spesielt anbefale våre videoguides, da du i dem kan se nøyaktig hvordan våre erfarne negleteknikere bruker produktene.

Vi anbefaler at man har erfaring med å legge vanlig neglelakk før man prøver seg på gellakk. Det hjelper mye å ha kontroll på den grunnleggende påføringsteknikken, slik at du unngår å få produkt på huden.

Hvis man er nybegynner eller bare usikker på sin teknikk, kan man starte med å legge gellakk på en øvehånd. På den måten kan du få litt erfaring med produktet før du begynner å legge gellakk på deg selv.

Hvis man ikke kan unngå å få produktet på huden, er det også mulig å bruke vår Liquid Peel Off Tape, slik at du er helt sikker på å ikke få produktet på huden.

I tillegg er det viktig å være oppmerksom på andre forhold som kan bidra til å minimere risikoen for allergi, inkludert herding av produktet, hygiene, hudpleie og hudens tilstand.

 

Finnes det allergivennlig gellakk?

Først og fremst skal det fremheves at all gellakk på markedet inneholder reaktive akrylater. Vi vil sterkt fraråde å handle fra merker som markedsfører gellakk som allergivennlig. Det er utelukkende et markedsføringstriks, som vi synes er veldig feil og uansvarlig å kommunisere. Vi tror på å informere og veilede våre kunder om risikoen som er forbundet med akrylater hvis de brukes feil, slik at man med disse opplysningene kan ta sine forholdsregler og utvise den rette omhu.