Kjemi og UV-herdingsprosessen

Alt UV-aktivert gellakk er i dag basert på akrylater. Akrylater er en bred betegnelse for den kjemiske sammensetningen av plastikkmateriale som vi omgir oss med til daglig. Felles for dem alle i negleindustrien er at de oftest forekommer i en flytende og ikke-størknet form.

Alt vår gellakk er UV-aktivert og krever UV-lys ved mellom 365nm og 405nm bølgelengde for å starte størkningsprosessen. Nailsters UV-lamper sender ut UV-lys ved disse bølgelengdene for å sikre at produktet størkner korrekt.

Spektrografi og lys

Når vi snakker om lys og dets forskjellige bølgelengder beveger vi oss inn i spektrografiens verden. Spektrografi er teknikken til å klassifisere lys basert på dets bølgelengde. Uttrykket "nm" står for nanometer hvor 1 meter er lik 1 milliard nanometer. Lys som vi typisk ser fra en lampe i stuen faller innenfor det synlige spekteret som strekker seg fra 435 til 750 nm. Til sammenligning er røntgenstråling som brukes hos tannlegen på omkring 1 nm. Bølgelengden definerer avstanden mellom to bølgetopper i strålingen, noe som betyr at for rødt lys med en bølgelengde på 750 nm kan det være opptil halvannen million "topper" på en meter.

Stråling er delt inn i forskjellige kategorier med spesifikke navn som røntgen, ultrafiolett, synlig lys og infrarødt (sistnevnte oppleves som varme). UV-lyset som brukes til å herde UV-gellakk faller innenfor bølgelengdene 365 til 405 nm. Dette lyset er i det ultrafiolette spekteret og blir ofte kallt UV-A-lys.

Det er verdt å merke seg at vanlig lys fra innendørs lamper ikke kan størkne våre produkter, så det er trygt å jobbe under en normal lampe uten risiko for utilsiktet størkning.

UV-lampens styrke

UV-lamper måles ofte i watt, men det gir ikke et nøyaktig bilde av lampens faktiske styrke. Watt angir vanligvis lampens maksimale strømforbruk, noe som kan sammenlignes med å vurdere en bils ytelse ut fra dens drivstofforbruk. En mer presis metode for å vurdere en UV-lampe er å måle dens UV-styrke. Siden dette kan være ganske teknisk, blir UV-styrken sjelden fremhevet i markedsføringen av UV-lamper.

Plasseringen av LED-diodene og måten UV-strålene reflekteres på inne i lampen, gjør at styrken varierer avhengig av hvor i lampen målingen foretas. Styrken er høyest innerst i lampen, middels i midten og lavest ved sidene.

Vår lampe har følgende UV-styrke:
Innerst: 20-22 mW/cm²
Midten: 12-16 mW/cm²
Sidene: 10-12 mW/cm²

Lampens “Low heat”-funksjon starter på en tredjedel av denne styrken og øker gradvis over 99 sekunder.

Sollys og din neglelakk

Solens lys kan faktisk størkne din gellakk. Dette er grunnen til at det er viktig å oppbevare dine produkter på et mørkt sted. Unngå også å lakkere neglene dine utendørs, da direkte sollys kan påvirke herdingsprosessen og kvaliteten på arbeidet ditt.

UV-C: Den bakteriedrepende strålingen

UV-C-lys er kjent for sin evne til å drepe bakterier og brukes ofte i medisinske sammenhenger til desinfeksjon. Dette er imidlertid ikke en type lys du vil komme i kontakt med under din manikyr, da våre lamper er designet uten UV-C-stråler.

UV-B: Nøkkelen til solbrun hud

UV-B er strålingen som gir deg din sommerglød, men den spiller en minimal rolle i herdingen av din gellakk. Våre lamper sender kun ut minimale mengder av UV-B.

UV-A: Hemmeligheten bak gellakk

Det er UV-A-lys som starter herdingsprosessen av din gellakk. Selv om UV-A også er forbundet med en økt risiko for hudskader, inkludert kreft, på grunn av dens evne til å bryte ned DNA, er den mengden UV-A du utsettes for under en manikyr svært liten. Denne eksponeringen kan sammenlignes med et par ekstra timer i solen, noe som, når man kun bruker UV-gellakk 1-2 ganger i måneden, anses for å være minimal risiko ifølge forskningen.

For å tilby en ekstra beskyttelse har du muligheten til å bruke UV-beskyttende hansker når du legger din gellakk. Selv om dette ikke er nødvendig, kan det gi et ekstra lag av sikkerhet mot UV-stråling slik at du trygt kan nyte din DIY manikyr.

Akrylatenes oppbygging

På et kjemisk plan er akrylatene i våre produkter en blanding av:

Monomerer: Små molekyler som kan binde seg i lengre kjeder.

Oligomerer: Korte molekylkjeder som fungerer som ryggraden i polymerstrukturen.

Fotoinitiatorer: Stoffer som initierer polymeriseringsprosessen under påvirkning av UV-lys.

Disse er byggesteinene i alle akrylater og nødvendige for deres effekt.

Når UV-lys anvendes, aktiverer det fotoinitiatorene som fungerer som en katalysator for at monomerer og oligomerer kan binde seg. Denne bindingen resulterer i dannelsen av lange kryssbundne molekylære kjeder kjent som polymerer. Det er denne prosessen som omdanner den flytende akrylatblandingen til en fast og holdbar form på neglen.

Størkningsprosessen er derfor sentral for å oppnå det ønskede resultatet. En fullstendig størkning sikrer at polymerene har dannet en sterk matrix som gjør UV-gellakken hard og motstandsdyktig. Selv om et produkt kan se ut sånnom det har størknet på overflaten er det viktig å sikre at de nederste lagene også har størknet for å unngå svakheter i produktets struktur.

Varmeutvikling

Det er en vanlig misforståelse at varmen fra en UV-neglelampe er ansvarlig for å "tørke" neglene. Faktisk er det bare UV-lyset som størkner negleproduktet. Den varmen du kjenner er bare et naturlig fenomen som oppstår fordi UV-dioder også produserer varme når de lyser, som en lyspære som blir varm.

Størkningsprosessen ved alt UV-gellakk er eksotermisk, noe som betyr at den naturlig avgir litt varme som en del av den kjemiske reaksjonen. Normalt vil dette ikke være noe du legger merke til. Men i noen tilfeller, hvis det er brukt et veldig tjukt lag av produktet eller hvis neglene dine er mer følsomme, kan du oppleve en varm følelse.

Skulle du merke en økt varmefølelse, er det viktig å handle med omtanke for å sikre din komfort. Det anbefales å avbryte størkningsprosessen øyeblikkelig og ta en liten pause. For å tilpasse prosessen til en mer behagelig opplevelse kan du bruke lampens "Low heat"-funksjon. Denne smarte innstillingen starter med en lav intensitet på omkring en tredjedel av fullt nivå og øker gradvis styrken til full kapasitet over de neste 99 sekundene. Dette trinnet hjelper med å minimere varmeutviklingen slik at du kan fortsette med å skape vakre negler på en komfortabel og sikker måte.

Hvis du fortsetter herdingsprosessen til tross for gjentatt smerte på grunn av varmen, vil du i ekstreme tilfeller kunne oppleve onykolyse, som betyr at neglene løsner seg. Derfor anbefaler vi å bruke Low Heat-funksjonen ved det minste ubehag ut fra et føre-var prinsipp.